A közös élmény

RoadBuster

RoadBuster

Szlovénia egyik kincse, Piran

2018. augusztus 14. - roadbuster
  1. nap

Budapesttől majdnem 600 km távolságra találjuk Pirant.

piran_varos1_v1.jpg

 Kocsival nem lehet behajtani az óvárosi részbe, így az óvárosi rész előtt le kell tenni az autót egy mélygarázsba  vagy kardió edzés gyanánt kicsit messzebb is letehetjük az autót,  ahol természetesen ingyen lehet parkolni.

Az óvárost egy komolyabb magaslatról leereszkedve lehet elérni. Egy régi várfal ölelte körbe Pirant, amire 2 euró ellenébe lehet felmenni. Mindenképpen ajánlom, mert gyönyörű a panoráma. Napközben is szép a kilátás, de érdemes naplemente környékén felmenni, mert szemet gyönyörködtető a látvány.

piran_varosa_v1.jpg

Érezhető a városon, hogy sokáig velencei uralom alatt volt. Szűk utcácskák, kőből készült Szent Márk oroszlánok stb.

A város központja a kikötőnél található Tartini tér, amely Giuseppe Tartini olasz zeneszerző után kapta nevét. A művész a városban látta meg a napvilágot,a tér közepén található  szobor is neki állít emléket. Kellemes éttermek, kávézók sorakoznak egymás mellett, melyekbe érdemes egy italra beülni és megcsodálni a kikötőt, a város impozáns épületeit. Akár a velencei Campanile-nak kicsinyített mását akár a mellette elhelyezkedő Szent György templomot, valamint a Fő téren a Tartini házat és a Városházát.

A Campanile-re mindenképpen ajánlom, hogy felbaktassunk, mert szintén páratlan kilátás tárul a szemünk elé.

A tengerparton egy kellemes sétával sok szép és izgalmas szemszögből lehet a várost felfedezni.

A város régi központja a Május 1 tér, ahol hangulatos kis éttermeket találni. Ottjártamkor épp egy fiatalokból álló csoport adott elő egy táncműsort, így egy jó sör mellett végig néztem a műsorukat.

Nem messze a tértől egy kis piacot is találni, ahol friss gyümölcsöt lehet vásárolni.

Sajnos az idő strandolás szempontjából nem kedvezett (bár nem esett, de kifeküdni nem volt érdemes), így arra most nem került sor. Az idő szűke miatt igyekeztem a lehető legjobban kihasználni az időt, így még a nap folyamán átmentem Koperba, ami kb 10 percre van kocsival Pirantól. Ez inkább hasonlít egy nagy kikötővárosra, de ennek is az óvárosi része hangulatos,  a két város közül egyértelműen Piran vitte a prímet.

Összességében Piran nagyon tetszett, az árak nem vészesek, és nagyon jó a város hangulata. Itt akár plusz egy napot is el tudtam volna tölteni, de sajnos mennem kellett tovább.

Holnap utazás tovább, a sztori folytatódik.

 

Kövess a facebookon is illetve az instagramon, hogy mindig találkozz a friss tartalmakkal.

 

Szép napot RoadBusterek! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://roadbuster.blog.hu/api/trackback/id/tr5014181007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Philadelphia 2018.08.15. 20:20:46

A parkolás tragikus. A Tartini Hotelhez (a főtér mellett) épp csak annyira engedtek be, hogy kipakoljam a csomagokat. A buszosok válogatott szitkokat szórtak a barátnőmre, mert ő őrizte az útra belógó autót, míg én jártam a köröket a bőröndökkel. A magas "mélygarázs" nem veszélyes. Pirannak nincs klasszikus tengerparti plázsa, úszómedencés létrákon lehet lemenni a tengerbe. Át is vertek bennünket, mert a "tengerre néző szoba" egy 50cm-es rés volt egy templom hátfala és egy tűzfal között. Maga a város szép, hangulatos, velencei fíling. Tartini személyén keresztül érthető meg, hogy miért hivatalos nyelv Szlovéniában az olasz. Szóval soha többé pirani szállás, inkább Portorozs, klasszikus tengerpart, és látogatás busszal.
süti beállítások módosítása